carismaic

10 obiceiuri ale oamenilor carismatici

Unii oameni au talentul remarcabil de a ne face imediat sa ne simtim foarte importanti, altii ne fac sa ne simtim speciali, altii lumineaza camera prin simpla lor prezenta.

Desi nu putem explica de fiecare data, unii oameni pur si simplu s-au nascut extrem de carismatici.
Ei pot construi si mentine foarte usor relatii, ii pot influenta intr-un mod pozitiv pe cei din jurul lor, ii pot face pe ceilalti sa se simta bine in propria piele – pe scurt, sunt genul de oameni pe care oricine si-i doreste in preajma.

A fi carismatic nu este imposibil, si nici nu alre legatura cu statutul social, cu pozitia financiara, cu nivelul de succes, cu abilitatile de prezentare sau cu modul in care ne imbracam – ci este vorba doar de ceea ce facem.

Iata zece obiceiuri ale oamenilor extrem de carismatici, pe care le poti adopta si tu cu usurinta:

1. Asculta mai mult decat vorbesti

Intr-o conversatie, este important pentru celalalt sa vada ca esti atent la ceea ce iti spune. Pentru a-ti dovedi atentia pune intrebari, mentine contactul vizual, zambeste, da din cap (aproba / dezaproba), raspunde verbal si non-verbal.

Aceste mici gesturi sunt tot ceea ce e nevoie ca sa dovedesti cuiva ca este important atuci cand cand vorbeste cu tine.

Cand este randul tau sa vorbesti, nu oferi sfaturi decat daca ti se cer. Sa-i arati celuilalt ca il asculti cand vorbeste cu tine, este mai important decat sa ii oferi sfaturi pe care nu ti le cere.

Vorbeste doar atunci cand ai ceva important de spus – si derfineste “important” ca ceea ce conteaza pentru cealalta persoana, nu pentru tine.

2. NU asculta selectiv

Unii oameni sunt incapabili sa-i asculte pe cei pe care ii considera oarecum sub nivelul lor.
La polul opus, oamenii carismatici pot sa asculte cu aceeasi atentie pe toata lumea, indiferent de pozitia sau statutul social.

3. Lasa lucrurile personale deoparte

Cand cineva vorbeste cu tine, nu te uita la telefon, in monitor, nu te concentra la altceva, nici chiar pentru o clipa.
Nu poti fi atent la altii, daca esti atent si la lucrurile tale, in acelasi timp. Indiferent cui alegi sa acorzi atentie, acorda-i toata atentia ta.

4. Alege sa oferi inainte de a astepta sa primesti – constient ca e posibil sa nu mai primesti niciodata

Niciodata nu te gandi la ceea ce poti obtine; concentreaza-te pe ceea ce poti oferi. Singura modalitate sa stabilesti o conexiune reala este sa fii sincer si dispus sa te dedici celorlalti.

5. NU fi absorbit de propria persoana

Singurii oameni care sunt impresionati de mandria ta sunt alti oameni la fel de obsedati de sine, ca si tine. Restul, suntem iritati, deranjati si chiar stanjeniti de prezenta ta.

6. Intelege si accepta ca ceilalti sunt si ei importanti

Deja stii ce stii – iti cunosti opiniile, perspectivele si punctele de vedere. Toate sunt deja ale tale si nu poti invata mai mult de la tine.
In schimb, nu stii ce stiu alti oameni; si toata lumea, indiferent cine sunt ei, stie lucruri pe care tu nu le stii .

Asadar, ceilalti sunt si ei importanti pentru ca ai ceva nou de invatat de la ei, si merita atentia ta.

7. Pune-i mereu pe ceilalti in evidenta

Nimeni nu primeste prea multa lauda. Spune-le celorlalti ce au facut bine si cat de bine au facut.

Nu numai ca oamenii vor aprecia lauda ta, ei vor aprecia si faptul ca iti pasa suficient cat sa acorzi atentie la ceea ce fac.
Si astfel, si ceilalti se vor simti mai importanti si mai realizati.

8. Alege-ti cuvintele

Cuvintele pe care le folosesti influenteaza atitudinea celorlalti.
De exemplu, nu “trebuie” sa meargi la o intalnire; “alegi” sa mergi la o intalnire ca sa cunosti alte persoane; nu “trebuie” sa mergi la sala, “alegi” sa mergi la sala pentru ca este sanatos; nu “trebuie” sa sustii o prezentare, “alegi” sa sustii o prezentare pentru ca ai chestii interesante pe care vrei sa le impartasesti cu altii, etc.

Cu totii vrem sa ne asociem cu persoane entuziaste, optimiste si implinite. Cuvintele pe care le alegi pot ajuta alti oameni sa se simta bine in propria piele.

9. NU discuta despre esecurile altora

Barfa este ca un drog. Tuturor ne place sa discutam cate un pic despre ceilalti, dar nu prea ne plac – si nu prea respectam – oamenii care nu fac altceva decat sa vorbeasca despre altii.

Nu rade de alti oameni, pentru ca atunci cand faci asa ceilalti se vor intreba daca nu cumva, cu alte ocazii, razi si de ei.

10 Recunoaste-ti esecurile

Oameni de succes sunt de multe ori si carismatici, si se presupune ca doar datorita succesului lor. Dar e doar o presupunere!

Nu trebuie sa ai succes pentru a fi extrem de carismatic, trebuie doar sa fii sincer cu tine si cu ceilalti, sa-ti recunosti meritele dar si esecurile, sa inveti lectiile din fiecare situatie si sa inpartasesti invataturile altora, care au nevoie.

Salut! Iti place acest post? Da-l mai departe!

Leave a Comment