5 obiceiuri ale oamenilor fericiti

Fericirea: toata lumea o cauta, dar totusi putini sunt cei care se pare ca se bucura de ea.

Studii peste studii, zeci de ani de cercetari si analize au ajuns la urmatoarea concluzie: fericirea este pe jumatate transmisa de factori genetici, iar cealalta jumatate este influentata de modul in care fiecare dintre noi ne comportam.

Ceea ce inseamana ca 50 la suta din nivelul de fericire este in totalitate sub controlul nostru: relatii, sanatate, cariera, etc. Asadar, chiar si pentru cei predispusi genetic sa fie posomorati, exista si lucruri  pe care le pot face pentru a fi mai fericiti.

Ca aceasta:

1. Sa isi faca prieteni buni

Este usor sa te concentrezi pe construirea unei retele profesionale de parteneri, clienti, angajati, conexiuni, etc, pentru ca se presupune ca exista un beneficiu clar din aceasta relatie.

Dar exista si un castig clar din relatiile de prietenie adevarata. Cresterea numarului de prieteni reali (nu vorbim despre cei virtuali, pe de retelele de socializare) este direct proportionala cu bunastarea personala; dublarea numarul de prieteni este ca si cresterea veniturilor cu 50 la suta, in ceea ce priveste starea de fericire.

Si, daca asta nu e de ajuns, se pare ca oamenii care nu au relatii sociale puternice traiesc mai putin decat cei care au.

In concluzie, fa-ti prieteni la job, in afara jobului; fa-ti prieteni peste tot – pentru ca prietenii te ajuta sa traiesti mai mult si sa fii mai fericit.

2. Sa isi exprime recunostinta activ

Potrivit unui studiu, cuplurile care isi exprima recunostinta si aprecierea in interactiunile zilnice isi consolideaza relatia, de pe o zi pe alta.

Desigur, acelasi lucru este valabil si la locul de munca. Exprimarea recunoastintei pentru munca angajatului aduce beneficii de ambele parti.

O alta metoda usoara pentru a fi mai fericit este sa faci la finalul fiecarei zile o lista cu cel putin cinci lucruri pentru care esti recunoascator. Un studiu a aratat oameni care au procedat asa doar o singura data de saptamana au devenit cu 25 la suta mai fericiti, dupa zece saptamani.

Oamenii fericiti se concentreze pe ceea ce au, nu pe ceea ce nu au. Este motivant sa vrei mai mult în cariera ta, in relatii, in contul bancar, etc dar apreciind sincer ceea ce ai deja te face mult mai fericit.

Si, inca un lucru pe care nu trebuie sa-l uiti niciodata: chiar daca ai planuri marete si visuri indraznete, pana in acest moment ai realizat foarte multe, si trebuie sa fii mandru!

3. Sa isi urmareasca in mod activ obiectivele

Obiectivele pe care nu le urmaresti nu sunt obiective, raman doar ganduri; iar gandurile nu te fac fericit.
Oamenii care isi pot identifica obiectivele sunt mai fericiti si mai pozitivi, indica o serie de cercetari.
Astfel, ma intai fii recunoscator pentru ceea ce ai, apoi incearca sa urmaresti un tel mai mare.
Nu te compara pe tine de astazi, cu cel care iti doresti sa devii in viitor, compara-te mereu cu cel care ai fost in trecut ca sa poti sa realizezi cat de mult ai realizat.

4. Sa faca tot mai des lucrurile la care sunt buni

Exista o teorie veche potrivit careia artistii sunt cei mai fericiti oameni, ce-i drept, nu sunt (intotdeauna) si cei mai bogati. Acest lucru se datoreaza faptului ca artistii sunt in mod constant mult mai satisfacuti cu munca lor, decat ceilalti, care practica in alte domenii de activitate.

Se pare ca cei care fac ceea ce le place sunt mai fericiti si mai putin deprimati.
Desigur, este utopic sa faci in viata numai ce iti place, dar intotdeauna poti gasi cai sa faci tot mai mult din ceea ce iti place. Daca esti un vanzator bun, cauta sa intalnesti tot mai multi clienti, daca esti un profesor bun, cauta sa inveti tot mai multi ucenici, etc.

5. Sa isi traiasca viata pe care vor, ei insisi, sa o traiasca

Scriitoarea Bonnie Ware  a petrecut foarte mult timp in compania bolnavilor in stadiu terminal, si cel mai comun regret pe care l-a aflat de la ei este ca nu au avut curajul sa traiasca viata asa cum vroiau ei, ci s-au lasat condusi de asteptarile celor din jur.

Parerea celorlalti – mai ales a oamenilor pe care nici nu ii cunosti – nu conteaza. La fel, nu conteaza nici ceea ce altii vor ca tu sa faci.
Cand vine vorba de viata ta trebuie sa-ti urmezi planurile, obiectivele si dorintele proprii. Inconjoara-te de oameni care te sustin si nu urmaresc sa te transforme in persoana pe care ei si-o imagineaza cand se uita la tine.

Fa mereu alegeri care te avantajeaza; spune lucruri pe care iti doresti sincer sa le spui, oamenilor care au nevoie sa le auda; fa-ti prieteni si pastreaza legatura cu ei.

Salut! Iti place acest post? Da-l mai departe!

Leave a Comment