introvert

Cele mai nocive 5 obiceiuri pe care le poti avea

Calitatea vietii tale este in mare masura determinata de obiceiurile pe care le ai – ca parte a comportamentului de zi cu zi. Avand in vedere importanta lor, o sa discutam putin despre patru dintre cele mai nocive obiceiuri pe care le poti avea si ce sa faci in privinta lor:

Sa crezi ca esti doar ceea ce esti

Cresterea este o componenta definitorie a sanatatii. In natura, plantele si animalele sanatoase cresc pana la maturitate. Atunci cand un organism este nesanatos sau bolnav, se opreste din crestere. La fel este si viata unei persoane.

Oamenii sanatosi invata, pentru a se dezvolta in timp. Oamenii nesanatosi tind sa creada ca viata este statica, si ei, ca si entitati, sunt statici. Credinta lor ca nu se pot schimba si ca nu se pot dezvolta ii impiedica sa evolueze. Acest mod de gandire blocheaza ideile pozitive de schimbare inca inainte ca ele sa aibe vreo sansa de a se materializa. Este simplu sa fii sanatos: trebuie ca mai intai sa crezi ca te poti dezvolta.

Sa fii permanent dominat doar de ganduri negative

Viata este definita de spirale pozitive si negative. Oamenii sanatosi si de succes traiesc adesea in spiralele pozitive, si asta nu pentru ca sunt ei “mai norocosi”, ci pentru ca isi propun si reusesc sa elimine gandurile negative.

Oamenii nesanatosi nu stiu cum sa opreasca gandurile negative inainte sa ii acapareze de tot. Majoritatea spera ca motivatia sa ii ajute sa se salveze, insa intr-o stare acuta de demoralizare, motivatia nu apare, si ei raman captivi in depresie.

Cea mai sigura cale sa reusesti sa stimulezi motivatia interioara este sa incepi cu pasi mici, dar constanti.
Daca, de exemplu, visezi la un corp de invidiat dar nu ai suficienta ambitie sa adopti imediat un program strict de exercitii, incepe prin a face zilnic doar cateva minute de sport. Astfel, in scurt timp vei insera fara sa realizezi aceasta rutina in programul tau obisnuit.

Sa stai singur

Oamenii sunt fiinte sociale, si una dintre nevoile noastre de baza este sa ne simtim iubiti. Oamenii nesanatosi se izoleaza din diverse motive, dar efectul este intotdeauna negativ. Acest lucru nu inseamna ca introvertitii sunt mai nesanatosi decat extrovertitii – avem nevoie de cantitati diferite de contact social- dar apare o problema atunci cand interactiunea sociala este minima sau lipseste cu desavarsire.

Sa petreci timp cu alte persoane, te ajuta sa iti largesti orizonturile, te ajuta sa te conectezi cu alti oameni si cu universul din care toti facem parte.

Cu alte cuvinte, viata sociala are un impact direct asupra starii tale de bine.

Sa nu refuzi niciodata

Refuzul nu este un lucru negativ. Oamenii care nu refuza niciodata sunt, de fapt, oamenii care isi sacrifica propriile abilitati de alegere.

Daca esti genul de om care spune tot timpul “da”, acest lucru se datoreaza, in special, obisnuintei. Atunci cand esti pus in situatia de a da un raspuns, si cealalta persoana se asteapta de la tine sa dai un raspuns afirmativ, iti este practic imposibil sa refuzi. Iar atunci cand totul ajunge obisnuinta, nici nu mai exista optiunea de a alege.

Acesta devine astfel un obicei distructiv pentru ca te pune la mila asteptarilor celorlalti, si nimic nu este mai frustrant decat sa pierzi controlul asupra propriei vieti.

Sa ii manipulezi pe ceilalti

O practica destul de comuna, dar extrem de nesanatoasa, este manipularea. Oamenii o aplica prietenilor, familiei, colegilor, fara ca macar sa realizeze.

Manipularea este un substitut slab pentru sinceritate. Spre exemplu, daca esti la masa cu familia si vrei ca cineva sa iti dea sarea, in loc sa o ceri direct, alegi sa spui ceva de genul “Ce departe e sarea…” – asteptandu-te ca celorlalti sa le fie mila de tine si cineva sa ti-o dea.

Cand manipulare devine un mod obisnuit de a te purta cu oamenii, provoaca o multime de probleme care culmineaza cu o relatie nesanatoasa. Fii sincer cu oamenii din jurul tau. Daca ai nevoie de ceva, cere direct, pentru ca este mai simplu si, in orice situatie, da rezultate mai bune decat manipularea.

Salut! Iti place acest post? Da-l mai departe!

Leave a Comment