Cum ceri o marire de salariu

Cum ceri o marire de salariu

Consideri ca este timpul pentru o marire de salariu? Chiar daca aceasta majorare ti se pare justa, pentru ca o astepti de mult timp, solicitarea ei poate fi cea mai grea parte.

Deci, inainte de a te anunta pentru o intalnire e cu managerul tau, va trebui sa-ti faci un plan pentru discutia ce va urma.

In conformitate cu orientarile standard de consiliere in cariera, este important sa faci o cercetare a salariilor celor care ocupa acelasi post ca si tine, dar in alte companii. Efectuarea acestei comparatii iti va folosi drept parghie in negocierea maririi. Acest lucru nu inseamna neaparat ca trebuie sa-i sugerezi sefului tau ca ai obtine un salariu mai mare daca ai pleca in alta companie. Sau, mai rau, sa formulezi totul sub forma de amenintare.

Angajatorul are nevoie sa vada ca oamenii pe care ii conduce se preocupa de evolutia companiei si nu vaneaza doar un salariu mare.

Asadar, iata cateva sfaturi simple care te pot ajuta sa-ti planuiesti strategia de negociere a unei mariri de salariu:

Evidentiaza-ti atuurile profesionale

Cand vei fi intrebat “de ce crezi tu ca meriti o marire” nu raspunde sec. Incearca sa-ti faci in cap o lista completa cu toate atributiile pe care le ai, cu toate realizarile pe care le-ai avut de la ultima marire. In plus, incearca sa-i dovedesti in ce masura esti important si ai adus profit companiei (un proiect maret in care te-ai implicat, o vanzare avantajoasa pe care ai intermediat-o, un client important pe care l-ai adus, etc).

In cazul in care ai lucrat cu alte departamente in proiecte importante, cere recomandari de la manageri sau team-liderei. Ataseaza recomandarile CV-ului tau actualizat.

Cauta-ti un mentor

Cel mai bine este sa ai in companie o persoana care sa te sustina in fata sefului. Aceasta persoana insa nu trebuie sa fie chiar oricine; ar trebui sa fie un membru respectat al echipei, eventual chiar cel care ocupa urmatorul post pe cale ierarhica, dupa tine.

Alege cu grija locul si momentul intalnirii

Unii primesc mariri de salariu la o cafea, altii in timpul unei intalniri sobre sau oficiale. Indiferent de context, ca sa asiguri reusita demersului tau trebuie ca seful sa fie foarte relaxat si bine-dispus.

Fii deschis

Bugetele sunt destul de bine planificate, in orice companie; si este destul de probabil sa te lovesti de un refuz atunci cand ceri marirea de salariu. In acest caz trebuie sa ai pregatit un plan secund: sa soliciti sprijin pentru a face cursuri care sa-ti permita sa evoluezi pe scara ierarhica profesionala, pe un post mai bine platit.

Pastreaza-ti calmul

Inainte dar si in timpul sedintei cu seful tau trebuie sa te mentii concentrat pe scopul discutiei. Daca iti pierzi controlul risti sa uiti anumite argumente care pot fi decisive in hatararea pe care seful tau o va lua la final.

Salut! Iti place acest post? Da-l mai departe!

1 Comment

 1. Este bine ca articolul se numeşte CUM CERI O MARIRE DE SALARIU, nu CUM OBŢII O MARIRE DE SALARIU.
  Sfaturile sunt in general utile dacă pornim de la premisa că angajatorul apreciază cu prioritate performanţa profesională şi nu banii. De regulă este invers.
  Angajatorul este de regulă angrenat într-o afacere pe direcţia căreia şi-a deschis firma. Acesta gândeşte deci după principiile cererii şi ofertei.
  Îţi va mări salariul ca să te păstreze, nu ca să te recompenseze. Dacă nu există riscul să te piardă nu va mări nici un salariu. Va amâna sau evita subiectul la nesfârşit. Cum ai lucrat până acum pe bani puţini, poţi lucra şi în continuare, dacă nu ai o soluţie alternativă.

  “EVIDENTIAZA-TI ATUURILE PROFESIONALE…”
  Angajatorul deja le cunoaşte dar plăteşte salariatul pentru ce FACE nu pentru ce POATE.

  “Cel mai bine este sa ai in companie o persoana care sa te sustina in fata sefului. Aceasta persoana insa nu trebuie sa fie chiar oricine…”
  Adică pile? Cam aşa ceva…

  “Unii primesc mariri de salariu la o cafea, altii in timpul unei intalniri sobre sau oficiale.”
  Să nu-i subestimăm pe şefi. Dacă aş fi şef m-ar deranja ca în asemenea ocazii să-mi stecoare salariaţii aluzii referitoare la măriri de salariu. Aş cataloga-o drept şiretenie.

  “sa soliciti sprijin pentru a face cursuri…”
  Cursurile costă. Mult. Nu se trimit oamenii la cursuri pentru că sunt capabili şi şi-o doersc ei ci numai dacă în firma apare o astfel de necesitate. Chiar şi atunci, se preferă mai degrabă angajarea altor salariaţi ai căror CV corespunde cu necesitatea nou apărută.

  Aprecierile mele sunt subiective şi bazate pe ce văd în jurul meu.
  Când am constatat că postul nu mai corespunde aspiraţiilor profesionale, financiare sau devine excesiv de solicitant, nu am cerut nimic. M-am uitat în jur, am calculat şi alte alternative şi am plecat. La mai bine, cum se spune. Am facut-o până acum de două ori. A fost greu şi a durat mult până să iau o astfel de decizie.
  Acum lucrez la o firmă unde de când cu “criza” mi s-a mărit salariul de trei ori (plus alte avantaje) fără să cer eu. Colectivul este excelent, relaţiile cu şefii, aşişderea.
  Aşadar, sfatul meu este ca atunci când considerăm că nu suntem recompensaţi suficient să pregătim deja câteva CV-uri şi să ne punem pe căutat. Patronatul trebuie să înţeleagă că şi noi putem alege.

Leave a Comment