Cum detectezi o minciuna

Oamenii sunt primate și, prin urmare, creaturi sociale. In general, ne place sa umblam in grupuri si sa ne impartasim experientele. Creierele noastre sunt extrem de evoluate pentru a decodifica expresiile faciale subtile si pentru a intelege un duscurs complex. Dovezi ale naturii noastre sociale se pot vedea pretutindeni – familii, echipe sportive, sali de clasa, restaurante. Ne place sa facem aproape totul imreuna cu altii. Inclusiv sa mintim.

Minciunile vin in toate formele si dimensiunile. Unele forme sunt mai grave, cum ar fi infidelitatea sau deturnarea de fonduri la locul de munca. Altele insa, sunt din categoria “minciuna alba” – cum ar fi un compliment adus unei prietene pentru rochia ei, chiar daca in realitate crezi ca arata ca un cort pe ea.

Dar te-ai gandit vreodata de ce mintim?

De obicei, ne gandim la minciuni doar in termeni morali alb-negru, dar situatia este mai complexa.
Oamenii mint adesea intr-un efort de a-si maximiza propriul castig. S-ar putea mintim cu privire la suma de bani de care dispunem (daca incercam sa negociem pentru un pret mai bun), despre cat de mult ne-a placut un film (daca urmarim sa obtinem de la partener o a doua intalnire), sau despre cat ne mult ne-am straduit la un anume proiect (daca incercam sa impresionam un sef). De cele ami multe ori, alterarea adevarului in acest sens nu se simte chiar ca o incalcare a codului moral, pentru ca noi insine  beneficiem direct de avantaje.

Exista si alte motive pentru care oamenii mint: suntem mai predispusi sa mintim atunci cand suntem obositi sau atunci cand suntem inconjurati de oameni mincinosi. Cand se instaleaza oboseala minciuna poate fi un mod de economisire a energiei sau a altor resurse. Ti s-a intamplat si tie sa sari la numaratoare atunci cand faci abdomene?
La fel, se intampla sa mintim atunci cand suntem in compania altor oameni care mint, pentru ca, asemeni oricarui alt fenomen social, minciuna este contagioasa.

Si pe masura ce minciuna a evoluat, ne-am dezvoltat de asemenea si mecanisme tot mai sofisticate pentru “detectarea minciunii”. Asa au aparut tot felul de teorii care evoca analiza mimicii, a gesturilor, a posturii corpului, etc, etc atunci cand urmaresti sa descoperi daca cel cu care vorbesti incearca sa te minta.

Paradoxal insa, specialistii au descoperit cum copii cu varste cuprinse intre doar 16 si 19 luni au capacitatea sa identifice o persoana care minte. Acest lucru se intampla pentru ca, desi la aceasta varsta copii nu vorbesc, datorita lipsei de experienta de viata, ei pot recunoaste minciunile verbale prin prisma modului in care se simt atunci cand cineva le vorbeste. Pornind de la aceasta teorie, recomandarea lor este sa mizam mai mult pe instinct, si mai putin de analiza.

Un instinct probabil nu este suficient pentru a acuza deschis pe cineva ca minte, dar poate fi suficient pentru a lansa o confruntare.

Salut! Iti place acest post? Da-l mai departe!

Leave a Comment