minciuna

Cum iti dai seama daca cineva te minte

Ai vazut vreun episod din serialul Lie to me? Daca da, probabil ai ramas putin mirat de modul in care personajul principal reuseste sa “citeasca” oamenii si scoate la iveala si cea mai bine ascunsa minciuna.

Ideea filmului pleaca de la premisa ca subconstientul nostru actioneaza autonom fata de actul verbal, influentand modul in care corpul se comporta atunci cand spunem o minciuna. Reactiile sunt inconstiente si destul de greu de controlat, mai ales daca persoana nu are experienta in spusul minciunilor. Exista insa si oameni care sunt adevarati asi in modelarea propriului corp, astfel incat acesta sa actioneze in conformitate cu cuvintele rostite. Exista insa cateva elemente de baza pe care le poti folosi in avantajul tau.

Linia de baza

Inainte sa te apuci sa detectezi semnalele, stabileste o linie de baza, sau cum s-ar spune in limbajul de specialitate “calibreaza” persoana respectiva, pentru ca nu toata lumea actioneaza in mod similar si s-ar putea sa fii indus in eroare. Daca nu cunosti foarte bine persoana cu care porti dialogul, pune initial intrebari banale, cum i se pare vremea afara sau ce a mancat la pranz. Vezi cum se comporta in situatii uzuale si abia apoi treci la intrebari mai delicate. Daca atunci cand ajungi la acestea, individul se comporta diferit, atunci poti incepe sa fii atent la semnalele corpului si a modului in care isi expune raspunsul.

Privirea

In mod uzual, exista parerea conform careia persoanele care mint nu isi pot privi in ochi interlocutorul, sau evita cat mai mult contactul vizual direct. Poate fi si acesta un punct de pornire, insa sunt persoane care cunosc acest fapt si atunci, din conta, pastreaza contactul prea mult timp, fix. Daca ti se pare ca persoana pastreaza un contact prea intens, uita chiar sa si clipeasca, atunci exista posibilitatea sa te minta.

In al doilea rand, fii atent la directia in care persoana isi arunca privirea atunci cand ii pui o intrebare. Momentul dureaza numai o secunda si este facut inconstient. Daca persoana isi arunca privirea in partea stanga atunci aceasta spune adevarul, iar daca isi arunca privirea in partea dreapta atunci isi imagineaza raspunsul, sau te minte. Acest fapt este legat de faptul ca emisfera stanga a creierul este cea care retine faptele, memoreaza, in timp ce emisfera dreapta este cea care se ocupa cu imaginatia. Astfel daca se uita in partea stanga, incearca sa isi aduca aminte ceva, sa extraga din memorie iar daca se uita in partea dreapta incearca sa isi imagineze, sa formeze pe loc un raspuns. Dar fii atent, nu toate persoanele actioneaza la fel! De accea este important mai intai sa stabilesti linia de baza.

Miscarea mainilor

In al doilea rand fii atent la miscarea mainilor si a picioarelor. Cei care mint, au tendinta de a face ceva cu mainile, de a le tine ocupate (joaca cu parul, cu un cercel, cu un inel). In acelasi mod, au tendinta de a-si misca constant picioarele, de a le pozitiona mereu diferit. Asta pentru ca in interior devine agitat si trebuie sa isi foloseasca corpul pentru a nu se da de gol.

Daca corpul sau nu transmite nimic, fii atunci atent la modul in care isi expune povestirea.

Detalii in exces

Daca acesta minte, are tendinta de a da mai multe detalii decat i-ai cerut, de a povesti chiar daca tu nu intrebi in mod direct anumite fapte. Este o modalitate prin care el incearca cu toata forta sa te convinga de ceea ce spune.

Reactia la intrebare

Vezi cum reactioneaza atunci cand ii pui o intrebare. Daca persoana nu are nimic de ascuns, iti va raspunde sincer si linistit. In caz contrat, se poate sa actioneze chiar violent verbal, va trece pe pozitia de atac, spunandu-ti ca ai ceva cu el, ca il acuzi pe nedrept, ca pui prea multe intrebari sau ca esti indiscret. Asta pentru ca se simt inconfortabil cu intrebarea ta si incearca sa faca orice pentru a iesi din situatie, aruncand vina in ograda ta.

Formularea raspunsului

Fii atent si la modul in care isi formuleaza raspunsul. S-ar putea sa iti spuna adevarul, sa actioneze linistit, dar de fapt nu va face altceva decat sa deraieze intrebarea (de exemplu: sotul isi intreaba sotia daca l-a inselat vreodata. Aceasta ii poate raspunde linistita: “dar eu te iubesc si vreau sa stau cu tine toata viata”. Este o modalitate diplomata de a nu raspunde la intrebare si chiar de a impaca cealalta persoana in mod constient). Sau va incerca sa schimbe cat mai rapid subiectul, parand foarte interesat de orice altceva decat ceea ce il intrebi tu.

Toate aceste fapte depind insa de fiecare persoana in parte, de contextul general in care se desfasoara discutia si de relatia intre cele doua persoane. Este mai bine sa cauti mai multe informatii daca tu crezi ca persoana respectiva te minte, decat sa o etichetezi in mod direct.

Si cel mai important, persoana poate reactiona in modul descris mai sus, doar daca este constienta ca minte.

Salut! Iti place acest post? Da-l mai departe!

3 Comments

  1. Dan

    Interesant articol. Ma duc sa-mi “citesc” prietenii

Trackbacks for this post

  1. Cum iti dai seama daca cineva te minte . | Word evolution

Leave a Comment