Cum-se-completeaza-un-CV

Cum se completeaza un CV pentru a obtine un interviu

Cum-se-completeaza-un-CVDaca te-ai hotarat sa-ti actualizezi cv-ul, probabil ca iti pui una dintre aceste intrebari:

– Cat de lung trebuie sa fie un cv?
– 
Cum as putea sa scriu despre experienta mea astfel incat sa incapa totul pe o pagina?
– Ce as putea elimina si ce ar trebui scos in evidenta intr-un cv?

Nu e nicio problema daca ai aceste intrebari, pentru ca nu esti singurul. Una dintre cele mai mari probleme pe care oamenii le au atunci cand completeaza sau actualizeaza un cv este legata de lungimea unui curiculum-vitae.

Nu cu mult timp in urma, cei care isi cautau de munca, respectau regula de aur: “Un cv nu trebuie sa depaseasca o pagina”. Cu toate acestea, in ziua de azi, aceasta regula nu prea se mai aplica.

In ciuda acestei confuzii, solutia este foarte simpla: bunul simt

Daca abia ai terminat o facultate, ai mai putin de 3 ani experienta in munca, sau daca te gandesti sa-ti schimbi radical cariera, probabil ca un curiculum-vitae de o singura pagina o sa fie suficient.

Totusi, uneori este nevoie de mai multe pagini pentru a putea cuprinde intreaga experienta; mai ales daca ai peste 5 ani de experienta, multe realizari si eventual tintesti o functie tehnica sau executiva.

Tine minte ca CV-ul tau nu este o autobiografie

Nu confunda prezentarea ta, cu o biografie. Angajatorii sunt inundati cu CV-uri din care trebuie sa separe partea care-i intereseaza de restul intamplarilor pe care le povestesc oamenii in CV-uri.

In primul rand, trebuie sa intelegi ca angajatorul se va uita foarte rapid peste CV-ul tau pentru a te putea exclude daca esti total necalificat pentru postul respectiv. El n-o sa citeasca fiecare cuvant, iar daca n-o sa gaseasca imediat ceea ce-l intereseaza, CV-ul tau n-o sa treaca de primul test. Pentru asta, trebuie sa iti raspunzi la urmatoarele intrebari:

– Poate persoana care imi va analiza CV-ul sa vada principalele mele specializari in maxim 15 secunde?
– Ies in evidenta detaliile importante?
– Scot in evidenta tot ce am mai bun in primul sfert al primei pagini?

Prezentarea ta

Pentru ca in prima faza, CV-ul tau o sa fie mai mult scanat decat citit de catre angajator, este crucial ca el sa inceapa cu cele mai puternice argumente care sa ajute la angajarea ta. De exemplu, daca ai o experienta bogata intr-un anumit domeniu, nu lasa acest lucru la urma.

Fii aspru cu experientele pe care le treci in CV

Multe persoane sunt mandre de carierele lor si simt nevoia ca CV-ul sa contina toate realizarile lor. Totusi, daca in timpul facultatii ai lucrat ca vanzator la KFC, ca mai apoi sa te specializezi in IT, faptul ca ai lucrat la KFC n-o sa fie interesant pentru angajator daca tu candidezi pentru un post de web designer.
Asa ca fii calculat si completeaza CV-ul doar cu informatiile care conteaza pentru fiecare post in parte. Apoi, ca sa fii sigur ca este totul ok si ca nu esti subiectiv in ceea ce priveste informatiile din CV, roaga un coleg sau prieten sa citeasca CV-ul si sa-si exprime parerea intr-un mod obiectiv.

8 sfaturi pentru a completa un CV in mod concis

1. Evita sa repeti informatiile

Daca ai lucrat pe acelasi post pentru angajatori diferiti, nu repeta indatoririle tale pentru fiecare loc de munca, ci concentreaza-te pe ceea ce ai realizat la fiecare companie.

2. Elimina experientele vechi

Angajatorii sunt interesati doar de experientele recente. Daca ai o cariera de lunga durata, concentreaza-te doar pe ultimii 10-15 ani. Daca totusi primii ani ai carierei tale sunt importanti pentru tine, mentioneaza pe scurt experienta acumulata in acei ani, fara detalii. De exemplu: Microsoft, Bucuresti, pozitia: Product Manager, an: 2000-2004.

3. Nu include informatii irelevante

Incearca sa nu mentionezi hobby-uri sau informatii personale. De asemenea, elimina cunostintele tehnice sau de business invechite.

4. Taie din indatoriri

Majoritatea persoanelor fac asta prin simplul fapt ca scurteaza descrierile lungi ale responsabilitatilor de munca. Eu iti recomand sa prezinti intr-un paragraf responsabilitatile tale, ca apoi sa te folosesti de o lista pentru a-ti prezenta cele mai semnificative realizari.

5. Nu folosi in CV: “La cerere, va pot oferi si recomandari”

Daca este nevoie de recomandari, poti fi sigur ca ti se vor cere, nu mai este nevoie sa precizezi acest fapt.

6. Foloseste un stil de exprimare telegrafic

Elimina prenumele personale si minimalizeaza folosirea articolelor atunci cand iti pregatesti CV-ul.

7. Editeaza cuvintele care nu sunt necesare

Revizuieste-ti CV-ul si nu folosi expresii precum “responsabil cu” sau “responsabilitatile includeau”. Cel care iti citeste CV-ul, intelege ca tu ai fost responsabil pentru activitatile mentionate in CV.

8. Personalizeaza-ti CV-ul pentru postul pentru care candidezi

In CV trebuie sa incluzi doar informatiile relevante scopului tau. Acest lucru este foarte important, mai ales pentru cei care vor sa-si schimbe cariera si care au nevoie sa se concentreze pe cunostintele transferabile; si sa nu accentueze realizarile irelevante.

Probabil iti cauti un loc de munca in strainatate sau in Romania si ai nevoie sa completezi un CV cat mai bine pentru avea o sansa la una din ofertele de munca de pe piata. In acest sens sper ca sfaturile de mai sus sa iti fie de folos. Succes la angajare!

Salut! Iti place acest post? Da-l mai departe!

1 Comment

  1. bogdan

    vreau sa vad si eu nu cv

Leave a Comment