manipulare

Cum te porti cu un prieten manipulator

In materialele terecute am mai vorbit despre cum sa te porti cu prietenii toxici sau cu prietenii falsi dar adevarul este ca putini dintre noi suntem dispusi sa investim timp si energie in activitati sau relatii care nu promit o oarecare stabilitate si recompensa.

In afaceri, auzim despre indicele numit Return on Investment, sau ROI. Atunci cand beneficiile obtinute – cunatificate in bani, renume, vizibilitate sociala, etc – sunt mai mari sau cel putin egale cu investitia facuta, sunt sanse mai mari ca investitia sa se concretizeze.

Prietenia implica, de asemenea, o analiza ROI, chiar daca nu in aceiasi termeni. Prieteniile sunt de multe ori stabilite pe baza de interese comune, de proximitate, sau similitudine intre cunostinte.

Costul imprietenirii cu persoane manipulatoare

Relatiile se aprofundeaza pe masura ce ne deschidem fata de cealalata persoana; si ne deschidem fata de cealalta persoana tot mai mult, cu cat resimtim deschidere din partea sa. Si totusi, exista “prieteni” care solicita tot mai multe detalii despre situatiile persoanale sau care cer din partea celuilalt un nivel de asistenta instrumentala sau emotionala ce depaseste ceea ce ei insisi pot oferi.

Pentru multi dintre noi, satisfactia ca ii autam pe ceilalti se concretizeaza intr-o stare de bine, in timp ce o relatie cu un manipulator aduce numai frustrare si resentiment.

Persoanele manipulatoare sunt experte in a ne convinge sa oferim mai mult decat ofera ei. La inceput poate parea reconfortant sa ai un “prieten” care te incurajeaza sa te deschizi, sa i te destainui, sa-i povestesti despre problemele si slabiciunile tale, insa conteaza foarte mult si cum foloseste ulterior informatiile pe care le obtine.

Acesti prieteni manipulatori isi cunosc foarte bine nevoile proprii si cum sa si le indeplineasca fara prea multe costuri personale, doar pe costurile celorlalti. Cei care se pricep foarte bine sa isi manipuleze prietenii cunosc mai multe moduri de a constrange, fara sa dea de banuit. Ei cunosc foarte bine natura umana si sunt in stare sa genereze situatii dinamice prin care sa isi satisfaca nevoile proprii, facandu-i pe ceilalti sa se simta bine pentru gestul lor.

Cum stii cand e o problema?

Stim deja ca primul pas, inainte de a incepe sa cauti o solutie, este sa accepti ca te confrunti cu o problema. Iata cateva semne care pot indica faptul ca esti manipulat:

  • Daca simti un dezechilibru in nivelul de auto-dezvaluire intre tine si pretenul tau;
  • Daca simti ca mereu tu esti cel care ofera ajutor, si prietenul tau nu e niciodata de gasit atunci cand ai nevoie de el;
  • Daca ajungi sa simti ca nevoile prietenului tau sunt mai importante decat propria ta persoana;
  • Daca ceilalti prieteni incep sa iti atraga atentia asupra relatiei pe care o ai cu acest prieten, in mod special.

Din pacate, de cele mai multe ori, este mai usor sa inchei o asemenea relatie, cu un om manipulator, decat sa incerci sa-i schimbi comportamentul. Manipulatorii petrec o mare parte din timp creand o lume in care nevoile lor sunt indeplinite de catre altii, pe care ii controleaza; si va fi foarte greu, daca nu chiar imposibil, sa le distrugi aceasta lume.

Ce este de facut?

Rupe ciclul: Spune “NU” si tine-te de cuvant

Singura persoana pe care o poti schimba esti tu insuti. Cel mai bun mod de a gestiona oamenii manipulatori este sa devii mai putin receptiv la ei. Doar noi putem decide cand si cat ne lasm manipulati de altii, si cu siguranta sunt multe alte metode sa ne crestem respectul de sine, fara a cadea in capcana oamenilor manipulatori.

Citeste si Imbunatateste-ti respectul de sine

Salut! Iti place acest post? Da-l mai departe!

2 Comments

  1. Prietenii vin si pleaca asa ca nu e tocmai o nautate ca ei nu ne mai suporta, cand cineva nu vrea, nu vrea, uneori e bine sa te multumesti cu putini si buni decat sa incerci sa impaci pe toata lumea, asta e parerea mea despre asta…

    • Andreea

      Vasiu, este foarte adevarat ca o relatie “cu forta” nu este o relatie reala si nu o sa dureze. Exista insa si prietenii care dureaza o viata intreaga, trebuie doar sa intalnesti omul potrivit. Unii oameni trebuie sa dispara din viata ta ca sa faca loc altora, pentru ca astfel sa intalnesti prietenul acela potrivit.

Leave a Comment