De ce nu te plac colegii tai

Colegii tai te judeca. Dincolo de evaluarea profesionala la care esti zilnic supus la locul de munca de catre toti cu care interactionezi, mediul in care lucrezi, biroul tau, maniera in care iti mananci pranzul, chiar si cuvintele pe care le folosesti sunt analizate permanent.

In mod cert, abaterile grave de comportament, precum hartuirea sexuala, duc la pierderea locului de munca, insa elemente minore iritante pot afecta productivitatea si lucrul in echipa, ridicand ziduri uriase intre tine si colegii deranjati.

Pentru a evita aparitia unor pareri negative din partea colegilor tai, iata cateva aspecte de comportament pe care ar fi bine sa le ai in vedere:

Lingusitul sefului

“Catelusul” sefului, care se baga pe sub pielea sefului pe seama colegilor, va atrage intotdeauna comentarii negative.

Faptul ca raportezi sefului fiecare mica greseala pe care un angajat o face nu te va ajuta niciodata sa consolidezi relatia cu colegii tai. In schimb, ii vei face pe toti ceilalti sa te izoleze, sa te excluda din echipa, sa se fereasca de tine si sa nu-si doreasca sa mai lucreze cu tine.

O alta mare greseala ar fi sa incerci sa-ti asumi meritele pentru reusitele altora sau sa incerci sa le “furi” munca pentru ca la final sa fii laudat de superiori pentru efortul depus si rezultatele obtinute.

Acest gen de oameni sunt in general considerati egoisti si asadar persoane in care nu poti avea incredere – si nimeni nu va dori sa lucreze cu astfel de oameni. La un anumit moment in cariera, fiecare avem nevoie de aprecierea sefului, dar si de sustinerea colegilor.

Negativismul

Barfa ocazionala poate reduce stresul; dar prea multa te puna intr-o lumina nefavorabila.

Uneori e distractiv sa vorbesti despre seful tau, dar persoana care se plange neincetat incepe sa fie iritanta. Atitudinea negativa este adesea asociata cu lipsa de profesionalism, si niemni nus-i doreste un astfel de coleg.

Pe langa barfa, printre comportamentele nepoliticoase de care angajatii se plang la colegii lor se mai numara vorbitul prea tare, trimisul sms-urilor in timpul intalnirilor, si dezordinea.

Angajatii sunt criticati, de asemenea, cand isi intrerup colegii sau ignora ideile celorlalti.

Un astfel de comportament este precum o eticheta care iti este pusa pentru mult timp. Vei fi considerat un tiran si ceilalti se vor feri sa interactioneze cu tine.

Neingrijirea si lipsa de curatenie

Dezordinea, in mod special in spatiile comune de la locul de munca, poate atrage dupa sine opinii negative.
Resturile de mancare, uitate pentru foarte mult timp in frigider, cu riscul de a deveni cu totul altceva, lasa o impresie deloc placuta.
Mai multe studii au confirmat ca oamenii tind sa fie mai productivi atunci cand isi desfasoara activitatea intr-un spatiu de lucru curat; desi pentru unii, dezordinea este semn al faptului ca esti ocupat, in timp ce pentru altii este semn de lene.

Eticheta personala

In salile cu putine usi, dar cu multe birouri, igiena personala este extrem de importanta. O dara de miros ce sugereaza ca nu ai facut dus inainte de a veni la birou sau o respiratie ce da de gol ce ai mancat la pranz, cu siguranta iti vor pune o eticheta negativa.

Si totusi, una dintre cele mai neplacute prezente este a unui coleg care vorbeste mult prea tare (mai ales atunci cand ai nevoie de cateva momente de concentrare).

Faptul ca nu te integrezi

Este esential sa te integrezi in cultura organizatiei. Acest lucru se refera atat la modul in care te imbraci, cat si la modul in care vorbesti. Un limbaj vulgar poate creea o impresie de lipsa de profesionism.

O anumita conduita se impune si in schema de comunicare interna, via e-mail. Modul de redactare a unui e-mail, folosirea indicatiilor de urgenta sau a functiilor de cc si bbc spun multe de profesionalismul angajatului.

Salut! Iti place acest post? Da-l mai departe!

Leave a Comment