De ce se ingalbenesc unghiile

Unul dintre aspectele importante ale ingrijirii personale, priveste unghiile. O manichiura ingrijita este o dovada de respect fata de propria persoana, si nu este neaparat o caracteristica feminina. Barbatii sunt si ei preocupati de aspectul general al mainilor, totul incepand cu unghii ingrijite.

Culoarea naturala a unor unghii sanatoase este roz pal. Orice schimbare de culoare ar putea fi semnul unei probleme de sanatate sau a unei deficiente in ingrijirea cosmetica.

Desi putin oameni sunt atenti la acest aspect, unghiile sunt precum un barometru al sanatatii personale. Spre exemplu, unghiile care se exfoliaza pot indica o deficienta de calciu iar unghiile cu o suprafata ondulata ar putea fi semnul unei deficiente de fier (ceea ce ar putea insemna o problema la ficat). Unghiile galbene pot fi, de asemenea, semnul unei probleme de sanatate.

Unghiile au la baza aceeasi componenta celulara ca si firul de par: keratina. Acestea sunt celule moarte, care nu se pot regenera; asa ca, odata ce unghia capata orice fel de coloratie, ea ramane asa pana cand creste.

Daca te intrebi de ce ai unghiile galbene, iata cateva cauze:

Fumatul.

Fumatul excesiv poate duce la ingalbenirea varfului degetelor ca si a unghiilor. Tutunul si fumul pot pata pielea din jurul varfului degetului, de la galben la maroniu-galbui. Solutia in acest caz ar fi destul de simpla: renunta la fumat. Pe langa faptul ca poti reda culoarea roz unghiilor tale, renuntarea la acest obicei nociv iti va reduce si riscul de cancer.

Lacul de unghii/oja.

Pentru femei, lacul de unghii (sau oja) este eva indispensabil. In ciuda incercarilor noastre de a face unghiile sa para mai frumoase, mai sanatoase si de a ascunde anumite defecte,  folosirea indelungata a cosmeticelor pentru unghii poate avea efecte dezastruoase. Lacurile inchise la culoare pot pata unghia; asa ca sunt de preferat lacurile in culori deschise. In plus, este bine ca, ocazional, unghiile sa fie lasate curate, pentru a putea “respira”.

Probleme medicale.

De foarte multe ori, culoarea galbena pe unghii este cauzata de probleme medicale. Icterul este una dintre posibilele cauze, dar nu sunt excluse nici probleme ale plamanilor, deficiente de fier si zinc sau boli de rinichi. In acest caz este recomandat un consult medical specializat, mai ales daca apar si ale simptome, in afara de culoarea galbena pe unghii.

Infectii.

Ciupercile pot fi o cauza comuna a ingalbenirii unghiilor atat de la maini cat si de la picioare. Infectiile pot duce la schimbarea culorii unghiei, si pot fi asociate cu mirosuri neplacute, dureri, sensibilitate crescuta.  Vizita la doctor este absolut necesara in acest caz!

Sindromul unghiilor galbene.

Sindromul unghiilor galbene este o boala rara care apare ca urmare a unei probleme la nivelul sistemului limfatic. Ea se manifesta printr-o coloratie galbena a unghiei si chiar desprinderea unghiei.

Cum scapi de unghiile galbene.

In functie de problema, exista si rezolvare.

Daca esti fumator, solutia penru unghii sanatoase este sa renunti cat mai repede la acest obicei. Mai mult, ai putea folosi solutii de albire, precum perodix de hidrogen sau bicarbonat.

Sucul de lamaie este o optiune la indemana. Tine unghiile in zeama de la lamaie timp de 10 minute, pentru un tratament de succes.

Sindromul unghiilor galbene poate fi ameliorat cu suplimente de zinc.

Infectiile pot fi tratate, la recomandarea medicului specialist si, o data vindecate, pot asigura si eliminarea petelor galbene.

Salut! Iti place acest post? Da-l mai departe!

Leave a Comment