obiceiuri-sanatoase

De la hobby, la stil de viata

Cum Anul Nou se apropie, oamenii au tendința de a incepe planuirea rozolutiilor pentru anul urmator. Printre cele mai comune obiective se numara stabilitate financiara, inceperea unei diete sau fitness, si renuntarea la obiceiurile proaste. O statistica mai veche sustine ca “ai nevoie de 30 de zile pentru a-ti dezvolta un obicei, si 7 zile sa-l abandonezi”.

Cercetarile asupra procesului de setare a obiectivelor au demonstrat ca prima luna este intotdeauna cea mai grea – ea cere disciplina, putere si determinare. Dar dupa cele 30 de zile de efort ajungi sa-ti creezi un nou stil de viata si devii o persoana mai buna.

Intr-un fel, lucrurile sunt clare: nimeni nu-si seteaza vreodata obiective care sa-l transforme intr-o persoana mai rea. Intotdeauna aspiram sa ne imbunatatim ca fiinte umane, sa devenim mai valorosi, mai productivi si mai fericiti.
Fie ca rezolutia ta de Anul Nou este sa devii un scriitor mai bun, sau un atlet mai bun, sau un partener mai bun, acele prime 30 zile sunt critice dar dupa aceea stilul de viata va fi imbunatatit radical.

Daca vrei sa devii un scriitor mai bun si sa-ti imbunatatesti blogul, scrie 1000 de cuvinte in fiecare zi, timp de 30 de zile.
Daca iti doresti o forma fizica mai buna, atunci du-te la sala de sport sau fa alte exercitii fizice zilnic, timp de 30 zile, fara pauze.
Impunandu-ti sa respecti aceste activitati, vei deveni dependent de ele, si dupa prima luna nu iti  vei mai putea incheia ziua fara sa le faci. Fara sa realizezi, aceste simple activitati vor deveni parte din tine si te vor face sa te simti mai bine in pielea ta.

Fara indoiala, acele prime 30 de zile sunt grele. Dar nu poti lua o saptamana de pauza, nici macar o singura zi, pentru ca risti sa transformi totul inrtr-o cauza pierduta.
In primele doua saptamani ale lunii ianuarie vei observa cum toate salile de fitness sunt pline, insa spre sfarsitul lunii situatia revine la normal. Majoritatea oamenilor rezista cam 10 zile respectandu-si rezolutiile, pentru ca apoi sa se intoarca la vechile obiceiuri. Daca reusesti sa respecti cele 30 de zile de disciplina, nu doar ca vei dezvolta un obicei sanatos, dar iti transforma stilul de viata intr-unul sanatos si productiv.
Cand privesti rezolutiile de Anul Nou ca o ajustare a stilului de viata, lucrurile devin mult mai serioase.

Si atunci? Daca ai nevoie doar de 30 de zile ca sa iti poti crea un obicei (sanatos!) de ce sa nu iti setezi cate un astel de obiectiv in fiecare luna? De ce sa astepti Anul Nou ca sa iti propui sa-ti imbunatatesti stilul de viata? Iti imaginezi cum ar fi viata ta daca in fiecare an ti-ai crea cate 12 obiceiuri sanatoase?

Salut! Iti place acest post? Da-l mai departe!

Leave a Comment