Febra musculara – cauze, efecte, tratament

Febra musculara este denumirea generica pentru durerea si sensibilitatea care se resimt la nivelul muschilor dupa un exercitiu fizic cu care corpul nu este obisnuit. Febra ajunge la intensitate maxima la 24 pana la 72 de ore dupa practicara unui exercitiu neobisnuit, pentru care muschii trebuie sa se adapteze rapid astfel incat sa evite rupturi ale fibrelor musculare.

Febra musculara se manifesta ca o durere ascutita si intepatoare pe muschii care au fost suprasolicitati. Ea creste in intensitate in primele 24 de ore iar dupa 72 de ore incepe sa descreasca, si in 5-7 zile dispare.

Primele cercetari despre sensibilitatea musculara au fost facute de Heodore Hough, in anii ’90, care a concluzionat o legatura intre sensibilitatea musculara si ruptura fibrelor. Teoria nu este insa sustinuta de cercetarile ulterioare, prin care s-a descoperit ca sensibilitatea musculara apare ca si consecinta a rupturii tesutului muscular conjunctiv. Leziunile la nivelul acestui tesut cresc sensilibitatea mecanica a nocireceptorilor (sau receptorii durerii), generand durere la atingerea sau la intinderea muschiului respectiv.
Manifestarea intarziata a acestor simptome se datoreaza faptului ca intreg procesul care sensibilizeaza nocireceptorii se desfasoara in timp.

Cu toate ca, de-a lungul timpului, au fost lansate mai multe teorii despre legatura dintre sensiblitatea musculara, spasmele musculare si prezenta acidului lactic (compus chimic care este produs natural in organism) in muschi, inca nu s-a inteles pe deplin legatura dintre ele. Mai mult, doua dintre aceste teorii sunt deja considerate incorecte, dupa ce au fost descoperite dovezi care sa le infirme. In mod particular, acidul lactic este eliminat din muschi intr-o ora de exercitii intense si nu are cum sa cauzeze sensisibilitatea care se resimte o zi mai tarziu.

Alte efecte asociate cu febra musculara

Desi febra musculara este o afectiune la nivelul musculaturii, ea nu afecteaza in vreun fel muschiul pe termen lung. Cand sensibilitatea si durerea trec, muschiul revine la calitatile initiale. Pe moment insa, febra musculara descreste puterea muschiului si reduce aria de miscare.

Aparitia sensibilitatii insa ar putea fi un semn clar ca trebuie redusa activitatea musculara pentru a preveni rani mai grave. Totusi, continuarea activitatii, chiar si la o intensitate mai mica, poate reduce durerea. Pana acum nu s-au gasit efecte adverse ale recuperarii dupa febra musculara.

Efectele repetitiei

Cand muschii se confrunta pentru prima data cu un anume tip de exercitiu solicitant, ei se adapteaza rapid pentru a preveni posibile leziuni, de la acelasi tip de exercitiu. Asa s-a dovedit ca, desi exercitiul genereaza sensibilitate musculara la inceput, prin repetitie el devine mult mai usor de executat.
Magnitudinea acestui efect variaza insa in functie de mai multi factori: de timpul dintre exerctii, de modul de executie al exercitiului, de durata si intensitatea lui. Desigur ca si calitatile individuale ale fiecarui organism au o mare legatura.

Cea mai simpla cale pentru a preveni sau macar a reduce febra musculara este prin cresterea treptata a intensitatii exercitiului – aplicand teoria repetitiei – dar pastrand aceeasi maniera de executie. Mentinerea intensitatii la acelasi nivel pe durara tuturor sesiunilor de exercitii cu siguranta nu va produce febra musculara, insa strategia nu este deloc practica, iar exercitiul nu-si face efectul.

Tratamente pentru febra musculara

Febra musculara dispare de la sine dupa 72 de ore de la aparitie. In aceasta perioada se poate incerca un tratament care nu poate decat sa amelioreze durerea si sensibilitatea, prin bai calde, masaj, sauna si exercitii de intensitate mica. Cercetarile se contrazic in legatura cu beneficiile bailor reci si ale ghetei, in tratarea febrei musculare.

Exercitiile usoare (inot, alergat, mers pe bicicleta) au dovedit ca pot ameliora durerea musculara, deoarece ele cresc toleranta muschilor la durere.

Salut! Iti place acest post? Da-l mai departe!

1 Comment

  1. Andrei

    Salut! Ca si feedback la acest articol, vreau sa precizez ca este unul ok, mai putin partea cu masajul pentru tratarea febrei musculare. Masajul este contraindicat cand ai febra musculara pentru ca poate agrava leziunile de la nivelul muschilor.
    Nu ma intelege gresit, nu vreau sa par a fi critic.
    Succes!

Leave a Comment