Mituri despre depresie care nu fac decat sa inrautateasca lucrurile

Depresia este o problema grava de sanatate mintala care afecteaza milioane de oameni din intreaga lume. Fie ca simptomele sunt episodice sau continue pe tot parcursul vietii, depresie face viata insuportabila pentru cei care sufera de ea.

Exista o multime de conceptii gresite si stigmate sociale din jurul depresiei si ele nu fac decat sa prejudicieze persoanele care sufera de boli psihice. Iata care sunt cele mai comune cinci mituri vehiculate despre depresie:

Mitul 1 – Depresia nu este o boala

Multi oameni resping diagnosticul de depresie ca si cum ar fi doar o inventie  psihanalitica. Total gresit! Depresia este o afectiune medicala Рnu un punct de vedere, nu o atitudine, nu ceva pe care oamenii il pot schimba singurti.  Scanarile cerebrale prezinta semne de boala atunci cand se fac teste asupra creierului uman: creierul deprimat reactioneaza diferit decat cel sanatos.

Mitul 2 – Toata lumea este deprimata

Desi este adevarat ca tristetea si disperarea sunt sentimente comune, starea de depresie clinica nu afecteaza pe toata lumea. Pentru persoanele care sufera depresie nu exista nici o modalitate de a o ignora sau a se vindeca de ea. Acesti oameni nu sunt capabili de a fi fericiti din punct de vedere fizic. De aceea, medicii prescriu antidepresive doar pentru persoanele cu depresie si nu pentru oricine care se simte trist din cand in cand.

Mitul 3 – Ajuta sa te ingropi in munca

Un remediu popular pentru depresie este ideea ca poti trece peste daca te afunzi in munca. De-a lungul timpului s-a dovedit insa ca opusul este adevarat. O persoana deprimata sufera atat de mult incat ei nu va fi capabila sa indeplineasca nicio sarcina, ba mai mult, se va fi simti tot mai coplesita de atribuirea de sarcini noi.

Mitul 4 – Oamenii deprimati sunt doar Slabi

O conceptie la fel de comuna despre depresie este ca oamenii care sufera de ea sunt prea lenesi sau prea slabi sa faca fata presiunii vietii lor. Este adevarat ca viata de zi cu zi poate fi prea greu de suportat pentru cineva care sufera de depresie, dar acest tip de stres nu cauzeaza afectiunea in sine. Chiar si oamenii care au tot ce vor in viata, ca bani si succes, pot suferi de depresie clinica. Nu exista nici o cale sa inveti pe cineva cum sa nu mai fie deprimat – acest lucru face parte din ADN-ul lui.

Mitul 5 – Barbatii nu sunt deprimati, precum femeile

Barbatii sufera de depresie la fel ca femeile, dar din cauza asteptarilor impuse de normele societatii si ale genului, le este mai usor decat femeilor sa ascunda acest fapt. Majoritatea barbatilor mascheaza depresia prin manie, absentism sau prin abuzul de alcool si droguri. Niciuna dintre aceste manifestari nu este vazuta ca un simptom al depresiei, ci doar ca si caracteristici ale firii masculine. Adevarul este ca si barbatii care sufera de depresie ar trebui sa caute ajutor specializat, la fel ca oricine altcineva.

Salut! Iti place acest post? Da-l mai departe!

Leave a Comment