plans

Psihologie si efectele plansului

Cu totii am experimentat un “plans bun” – fie dupa o despartire sau fie doar dupa o zi lunga si stresanta, plansul ne poate face sa ne simtim mai bine si sa vedem lucrurile dintr-o alta perspectiva. Dar te-ai intrebat de ce plansul este benefic? Si mai mult, exista oare si plans “nociv”?

Psihologii au analizat si detaliat mai mult de 3000 de experiente de plans (care au avut loc in viata reala, adica in afara laboratorului) si au concluzionat ca beneficiile lor depind in totalitate de locul si momentul reprizei lacrimogene. Cercetatorii au descoperit ca majoritatea respondentilor au raportat imbunatatiri in starea de spirit dupa ce au plans. Cu toate acestea, o treime dintre participantii la sondaj nu au raportat nici o imbunatatire iar o zecime s-au simtit si mai rau dupa ce au plans.
De asemenea, sondajul a relevat faptul ca cei care au primit suport social in timp ce au plans au prezentat mai multe sanse sa raporteze imbunatatiri a starii de spirit.

Cercetarile curente nu aduc insa intotdeauna o imagine clara a beneficiilor pe care le are plansul, deoarece rezultatele par de multe ori sa depinda de modul in care plansul este studiat. In studiile desfasurate in laborator, adesea subiectii sunt prea stresati de procesul de studiu in sine – inregistrarea video, plasarea microfoanelor, etc. – ceea ce genereaza emotii negative (precum jena) ce neutralizeaza efectele pozitive asociate cu plansul, si prin urmare rezultatele nu sunt prea concludente.

Si totusi, aceste studii de laborator au furnizat informatii interesante despre efectele fizice ale plansului. Cei care plang prezinta atat simptome de calmare, precum incetinirea respiratiei, cat si de stres, precum cresterea ritmului cardiac sau transpiratie. Interesant este faptul ca, pana in final, efectele calmante dureaza mai mult decat cele de stres. Efectele calmante apar de obicei mai tarziu si domina reactia de stres, ceea ce ar explica de ce oamenii tind sa-si aminteasca doar partea benefica a plansului.

Cercetarile au aratat ca efectele plansului depind, de asemenea, si de persoana care plange. De exemplu, persoanele cu tulburari de dispozitie sau anxietate sunt mai putin predispuse la a beneficia de pe urma plansului. In plus, oamenii care nu dispun de o perspectiva asupra vietii lor emotionale se simt de fapt mai rau dupa ce plang. Autorii sugereaza ca pentru aceste persoane, lipsa lor de intelegere emotionala poate impiedica orice fel de schimbare cognitiva necesare pentru ca o experienta trista sa fie transformata in ceva pozitiv.

Plansul a venit firesc pentru noi din ziua in care ne-am nascut. Cand eram copii, plangeam cand ne era foame, cand ne era somn, cand eram obositi, frustrati, murdari, si tot asa. Cand am crescut, am inceput sa plangem atunci cand ne simteam ignorati, cand eram speriati, cand eram mustrati de catre adulti, cand ne loveam etc. Dar lacrimile dispareau repede, si reveneam la viata activa normala copilariei.

Si pe masura ce am tot inaintat in varsta, am invatat sa ne reprimam emotiile; sa nu ne mai aratam dezamagirea sau durerea atat de repede. Am devenit fete si baieti mari, iar parintii si profesorii ne aminteau mereu si mereu ca plansul este semn de slabiciune.

Adulti fiind, realitatea este ca toti ajungem sa plangem dintr-un motiv sau altul, la un moment dat in viata noastra. Si oamenii de stiinta sustin chiar ca cei care plang ocazional duc o viata mai sanatoasa.

Iata cateva dintre beneficiile plansului, confirmate deja:

  1. Elibereaza tensiunea si toxinele stresului emotional din organism.
  2. Lacrimile care curg cu emotie contin mai multe proteine ​​si beta-endorfine – analgezice naturale. Lacrimile omoara bacteriile si lubrifiaza ochii, ajutandu-ne astfel sa vedem mai bine.
  3. Cei care plang mai des raporteaza mai putine imbolnaviri fizice, decat cei care se consuma in interior.
  4.  Plansul aduce linistea si pacea interioara. Putem vedea situatia mai clar si mai calm, dupa o sesiune de descarcare prin plans.

A fi puternic, nu inseamna a suprima emotiile; inseamna a avea dorinta de a infrunta cu claritate tot ceea ce ofera viata.

Salut! Iti place acest post? Da-l mai departe!

Leave a Comment