Tehnici de imbunatatire a memoriei

O situatie clasica: ai intalnit pe cineva si in secunda urmatoare i-ai si uitat numele. Numele, parole, coduri PIN si numere de telefon… si lista continua – cu atat de multe date pe care trebuie sa le tii minte, este oare posibil sa-ti imbunatatesti memoria?

Vestea buna este ca “Da”! La fel ca in cazul oricarui muschi din corpul tau, creierul se dezvolta prin exercitiu.

Mnemonica

Mnemotehnicile sunt un fel de instrumente ale memoriei – sunt tehnici prin care se pot retine informatii, care in alt context ar fi greu de retinut. Secretul din spatele acestor tehnici este codificarea informatiilor greu de retinut intr-o maniera care este mai usor de retinut.

Creierele noastre au evoluat atat de mult incat pot codifica si interpreta stimuli complecsi precum imagini, culori, sunete, mirosuri, gusturi, emotii, limbaje, pe care apoi memoria le stocheaza eficient, pentru a da inteles lumii in care traim.

Cel mai simplu mod de a retine informatia este prin a o codifica folosind imagini vioaie mentale.

Cum poti face sa folosesti la maxim mnemotehnicile:

Din pacate, foarte multe informatii pe care ar trebui sa le retinem zilnic sunt prezentate diferit – sub forma cuvintelor tiparite pe o foaie. Creierul nostru nu poate codifica foarte usor informatia scrisa, ceea ce o face destul de dificil de retinut.

Cum folosesti toata mintea pentru a retine

  • foloseste imagini pozitive, placute (creierul adesea blocheaza imaginile neplacute)
  • foloseste imagini colorate, pline de viata si de sens – pentru ca sunt mai usor de retinut decat cele cenusii si seci
  • foloseste-ti toate simturile pentru a codifica informatia si aminteste-ti ca mnemonica poate contine sunete, mirosuri, gusturi, atingeri, gesturi, dar si imagini
  • pentru a face imaginea mai vioaie, atribuie-i trei dimensiuni in spatiu si miscare
  • exagereaza partile importante ale imaginii
  • foloseste umorul (lucrurile amuzante sunt mai usor de retinut)
  • in mod silmilar, detaliile grosolane se uita mai greu
  • simbolurile (lumina rosie a semaforului, semnele de circulatie, etc) pot codifica rapid si eficient mesaje destul de complexe

Proiectarea mnemotehnicilor: imaginatia, asocierea si localizarea

Cele trei principii fundamentale care stau la baza utilizarii tehnicilor mnemonice sunt imaginatia, asocierea si localizarea. Utilizandu-le impreuna poti folosi aceste principii pentru a genera sisteme mnemonice puternice.

Imaginatia: este ceea ce se foloseste pentru a crea si a consolida asocierile necesare pentru a crea mnemonici eficiente. Cu cat iti imaginezi si vizualizezi mai intens o situatie, cu atat ea iti va ramane intiparita in memorie si va fi mai usor de rememorat. Imaginile pe care le utilizezi in mnemonica pot fi violentre, senzuale, colorate sau cum vrei tu, atat timp cat te ajuta sa memorezi.

Asocierea: este metoda prin care faci o legatura intre un lucru care trebuie memorat si modul in care il memorezi.

Localizarea: iti ofera doua lucruri: un context coerent, in care sa poti plasa informatia, astfel incat aceasta sa persiste, si o modalitate de a separa mnemonica de alta. Prin stabilirea unui mnemonic intr-un oras anume, poti sa-l diferentiezi de un mnemonic similar, stabilit intr-o tara. Pentru a evita orice posibila confuzie, poti asocia acestor locatii anumite mirosuri sau arome, care sa te ajute sa identifici in memorie mnemonica.

Salut! Iti place acest post? Da-l mai departe!

Leave a Comment